Jak wybrać odpowiedni grill?

Witamy w naszym przewodniku po grillach. Poniżej przedstawiamy zalety i wady grilli elektrycznych, węglowych i gazowych. Mamy nadzieję, że dzięki temu wybór grilla okaże się łatwy, a przede wszystkim właściwy. 

Najważniejsze wskazówki dotyczące wyboru grilla

Okazja do grillowania zawsze się znajdzie. Czasem musimy jednak kupić nowy grill lub zaopatrzyć się w dodatkowy. Wybór grilla jest ważną decyzją i nim się ją podejmie, trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników. W tym poradniku przedstawiamy zalety i wady grilli elektrycznych, węglowych i gazowych.

Pamiętaj: niezależnie od rodzaju grilla posłuży on dłużej, jeśli o niego odpowiednio zadbamy. Łatwiej jest wyczyścić ruszt grilla, jeśli jest jeszcze ciepły. Użyj szczotki do grilla, aby zeskrobać największe osady, a gdy sezon się skończy, okryj grill jednym ze specjalnych pokrowców, które również znajdziesz w naszej ofercie. 

Grill węglowy – klasyka gatunku

Choć używanie grilla węglowego jest dość czasochłonne, wiele osób uważa, że węgiel i brykiet nadają potrawom charakterystyczny posmak, co sprawia, że warto włożyć w grillowanie trochę wysiłku. Przyrządzanie potraw na grillu węglowym stanowi wydarzenie samo w sobie, począwszy od rozpalania, na jedzeniu kończąc.

+ Grille węglowe są dostępne w wielu wersjach – łatwo można znaleźć odpowiednią do swoich potrzeb.
+ Żar i zapach dymu zapewniają charakterystyczne doznania.
+ Możesz kupić zrębki wędzarnicze i w prosty sposób nadać potrawom wyśmienity, wędzony posmak.
- Uzyskanie odpowiedniej temperatury może okazać się wyzwaniem.
- Trzeba zaopatrzyć się w produkty do rozpalania grilla, takie jak węgiel lub brykiet oraz rozpałka w płynie lub w kostkach.
- Dla niektórych rozpalanie i doglądanie grilla może wydawać się czasochłonnym zajęciem.

Nasza oferta grillów węglowych 

Grill gazowy – wiele możliwości

Grill gazowy pozwala szybko uzyskać wysoką temperaturę oraz równomiernie nagrzane palenisko. Wykorzystanie gazu sprawia, że grillowanie przypomina przygotowywanie potraw w kuchni. Cały proces przebiega płynnie, a regulacja temperatury jest prosta – służą do tego pokrętła.

+ Ciepło uzyskasz w szybki i łatwy sposób. Palniki umożliwiają ustawienie różnych temperatur.
+ Ubrudzisz się mniej niż w przypadku grilla węglowego, ponieważ nie musisz używać węgla ani brykietu.
+ Możesz kupić zrębki wędzarnicze i w prosty sposób nadać potrawom wyśmienity, wędzony posmak.
- Konieczność zakupu butli gazowej oznacza dodatkowy wydatek.
- Grille gazowe są nieporęczne i trudno się je przenosi.
- Może brakować Ci charakterystycznego aromatu dymu, który uzyskuje się na grillu węglowym.

Nasza oferta grillów gazowych  

Grill elektryczny/stołowy – łatwość obsługi

Grill elektryczny szybko się nagrzewa i nie wytwarza dymu. Tego rodzaju grille są często dostępne w mniejszych rozmiarach o mniejszej powierzchni grillowania, co może okazać się niezwykle przydatne w przypadku małych domów lub mieszkań. Dzięki temu łatwo jest je przesunąć lub odstawić na bok, jeśli nie są używane.

+ Grill elektryczny jest szybki i łatwy w obsłudze i czyszczeniu.
+ To rozwiązanie jest bardziej przyjazne środowisku niż węgiel i gaz.
+ Mniejsza ilość dymu i zapachów stwarza możliwość grillowania na balkonie.
- Mniejsza powierzchnia grillowania niż w grillu węglowym i gazowym.
- Grill tego rodzaju wymaga podłączenia do zasilania, przez co stanowi mniej elastyczne rozwiązanie.
- Ryzyko zmniejszenia charakterystycznych doznań z grillowania.

Nasza oferta grillów stołowych 

Nasza oferta grillów elektrycznych  

Dodano 0 produkt do porównywarki