Nakręcamy do działania!

Letnia uczta każdego dnia

Po telewizyjnym debiucie w 2016 roku Catarina König spełniła swoje marzenie i zawodowo zajęła się gotowaniem. Jej filozofia jest prosta – za pomocą kilku prostych środków przemienić każdy posiłek w prawdziwą ucztę.

Życie Catariny König (33 lata) przybrało interesujący obrót po tym, jak wzięła udział w szwedzkiej edycji programu MasterChef w TV4. Catarina opisuje zmagania w programie jako przygodę życia, a zwycięstwo w odcinku finałowym nazywa niesamowitym przeżyciem. – Dobrze sobie radziłam w programie, ale nie wierzyłam, że mogę go wygrać – opowiada Catarina König. – Dałam z siebie wszystko, a wygrana w finale była wspaniała chwilą.

Prosta organizacja przyjęć

Zanim Catarina König wzięła udział w programie MasterChef, prowadziła sklep odzieżowy w Uppsali, gdzie mieszka razem z rodziną. Catarina wciąż jedną nogą stoi w świecie mody. Nie zrezygnowała z prowadzenia sklepu, ale zwycięstwo w programie otworzyło przed nią zupełnie nowe drzwi. Jako zwyciężczyni otrzymała czek na 250 000 koron, a także możliwość wydania własnej książki kucharskiej, co od dawna było jej marzeniem. Książka Catariny nosi tytuł „Varje dag är en fest” (Każdy dzień jest świętem) i jest wypełniona jej ulubionymi przepisami i inspiracjami dotyczącymi gotowania. – Wszyscy, którzy mnie znają kojarzą mnie z jedzeniem. Moi goście zawsze oczekują, że podam im coś, czego do tej pory nie znali i odkryją coś niezwykłego. Nawet obiad w dzień powszedni może stać się uroczysty przy niewielkim nakładzie pracy – mówi Catarina i dodaje, że Letnia uczta każdego dnia Po telewizyjnym debiucie w 2016 roku Catarina König spełniła swoje marzenie i zawodowo zajęła się gotowaniem. Jej filozofia jest prosta – za pomocą kilku prostych środków przemienić każdy posiłek w prawdziwą ucztę. często zwraca również uwagę, na to jak posiłek prezentuje się na stole. – Żeby przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego, nie potrzeba używać drogich składników. Można pięknie podać jedzenie, a to przecież wcale nie musi być trudne. Proste przepisy z niewielką liczbą składników mogą sprawiać luksusowe wrażenie, a dla mnie jest ważne, aby czerpać radość z jedzenia.

Lato – lżejsze jedzenie

Catarina König radzi, by latem ustawić przed domem grilla, wtedy łatwiej przyrządzić coś spontanicznie. W letnie dni warto przygotowywać trochę lżejsze posiłki. – Polecam jedzenie, które nie jest zbyt ciężkie. Latem należy też unikać sycących sosów i potraw jednogarnkowych gotowanych przez kilka godzin. Lubię dania na zimno, a do grillowanych najczęściej wybieram też sosy na zimno. Przepisy na potrawy wegetariańskie stają się coraz popularniejsze i według Catariny König sprawdzają się szczególnie latem, kiedy w sklepach spożywczych jest mnóstwo warzyw. – Jedzenie wegetariańskie wkroczyło do naszego życia i wiele osób przekonało się też do tego, że jest zdrowe. Trendem obowiązującym tego lata są starannie i elegancko podane potrawy z zieleniny.