

Bezpieczne grzybobranie - korzystaj z atlasu grzybów jadalnych i trujących
Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne. Wahasz się? Nie ryzykuj!
Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, wybierz się na pierwsze grzybobranie w towarzystwie kogoś bardziej doświadczonego. Jeśli nie masz takiej możliwości, zaopatrz się w atlas grzybów (dostępne są również wersje online) i dokładnie obejrzyj zdjęcia grzybów jadalnych oraz tych najbardziej niebezpiecznych. Przede wszystkim zapamiętaj wygląd muchomora zielonawego, zwanego także sromotnikowym. Zdecydowana większość poważnych i śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce spowodowanych jest spożyciem właśnie tego grzyba. Można go pomylić z innymi grzybami blaszkowatymi: z gąską zielonożółtą czy zielonawym gołąbkiem.

Zbierając grzyby, pamiętaj o zasadach:
- Na początku zbieraj wyłącznie grzyby o spodzie kapelusza w postaci rurek, tzw. gąbki – z pewnością nie trafi ci się muchomor zielonkawy.
- Nie zbieraj grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których charakterystyczne cechy mogły się jeszcze nie wykształcić.
- Nie wkładaj swoich zbiorów do torebek foliowych. W folii grzyby łatwo się zaparzają i nawet w jadalnych gatunkach mogą się wytworzyć substancje szkodliwe dla zdrowia.
- Z pewnością słyszałeś, o którymś z „tradycyjnych” sposobów identyfikacji trujących okazów: „jeśli grzyb jest gorzki to dowód, że jest trujący”, „jeśli cebula wrzucona do zupy grzybowej ściemnieje to znak, że w zupie jest trujący grzyb”. Pod żadnym pozorem nie stosuj tych metod!
- W razie wątpliwości skorzystaj z bezpłatnych porad grzyboznawców dyżurujących w stacjach Państwowej Inspekcji Sanitarnej (gis.gov.pl).
Niezbędne wyposażenie:

Jak suszyć grzyby?
Jeszcze w lesie oczyść grzyby z igliwia i ziemi za pomocą noża lub szczoteczki, dzięki temu czeka cię mniej pracy w domu. Nie mocz grzybów w wodzie, stracą aromat i kolor, mogą też zapleśnieć. Oczyść je nożem, ewentualnie przetrzyj wilgotną szmatką. Zrób to bezpośrednio po powrocie do domu, ponieważ grzyby szybko tracą świeżość.
Najpopularniejszą i najstarszą metodą utrwalania grzybów jest ich suszenie. Należy pamiętać, by suszenie przebiegało stopniowo, w optymalnej temperaturze. Zbyt wysoka temperatura pozbawi grzyby wartości odżywczych. Najbardziej naturalnym sposobem jest suszenie grzybów na słońcu, ale jeśli pogoda nie sprzyja warto skorzystać z suszarki do grzybów i owoców.