• Darmowa dostawa do multimarketu
  • 30 dni na zwrot
  • 15.000 produktów do wyboru

Grzyby jadalne i trujące, czyli jak zbierać grzyby

 

Grzybobranie to dobry sposób na aktywny i zdrowy  wypoczynek na łonie przyrody, a przy okazji doskonała metoda na urozmaicenie jesiennego menu.

Wybierając się na grzyby, warto jednak pamiętać o kilku rzeczach.

Bezpieczne grzybobranie - korzystaj z atlasu grzybów jadalnych i trujących

Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne. Wahasz się? Nie ryzykuj!

Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, wybierz się na pierwsze grzybobranie w towarzystwie kogoś bardziej doświadczonego. Jeśli nie masz takiej możliwości, zaopatrz się w atlas grzybów (dostępne są również wersje online) i dokładnie obejrzyj zdjęcia grzybów jadalnych oraz tych najbardziej niebezpiecznych. Przede wszystkim zapamiętaj wygląd muchomora zielonawego, zwanego także sromotnikowym. Zdecydowana większość poważnych i śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce spowodowanych jest spożyciem właśnie tego grzyba. Można go pomylić z innymi grzybami blaszkowatymi: z gąską zielonożółtą czy zielonawym gołąbkiem.

 

Zbierając grzyby, pamiętaj o tych pięciu zasadach:

  • Na początku zbieraj wyłącznie grzyby o spodzie kapelusza w postaci rurek, tzw. gąbki – z pewnością nie trafi ci się muchomor zielonkawy.
  • Nie zbieraj grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których charakterystyczne cechy mogły się jeszcze nie wykształcić.
  • Nie wkładaj swoich zbiorów do torebek foliowych. W folii grzyby łatwo się zaparzają i nawet w jadalnych gatunkach mogą się wytworzyć substancje szkodliwe dla zdrowia.
  • Z pewnością słyszałeś, o którymś z „tradycyjnych” sposobów identyfikacji trujących okazów: „jeśli grzyb jest gorzki to dowód, że jest trujący”, „jeśli cebula wrzucona do zupy grzybowej ściemnieje to znak, że w zupie jest trujący grzyb”. Pod żadnym pozorem nie stosuj tych metod!
  • W razie wątpliwości skorzystaj z bezpłatnych porad grzyboznawców dyżurujących w stacjach Państwowej Inspekcji Sanitarnej (gis.gov.pl).

 

Jak suszyć grzyby zarówno w piekarniku jak i suszarce?

Jeszcze w lesie oczyść grzyby z igliwia i ziemi za pomocą noża lub szczoteczki, dzięki temu czeka cię mniej pracy w domu. Nie mocz grzybów w wodzie, stracą aromat i kolor, mogą też zapleśnieć. Oczyść je nożem, ewentualnie przetrzyj wilgotną szmatką. Zrób to bezpośrednio po powrocie do domu, ponieważ grzyby szybko tracą świeżość.

Najpopularniejszą i najstarszą metodą utrwalania grzybów jest ich suszenie. Należy pamiętać, by suszenie przebiegało stopniowo, w optymalnej temperaturze. Zbyt wysoka temperatura pozbawi grzyby wartości odżywczych. Najbardziej naturalnym sposobem jest suszenie grzybów na słońcu, ale, jeśli pogoda nie sprzyja, warto skorzystać z suszarki do grzybów i owoców.

Na stronie:

Produkty

  • Obrotowe sita – lepszy przepływ
  • Bezstopniowa regulacja temperatury w zakresie 40–70°C
  • Pięć poziomów
129,-
  • Dwuczęściowy strój przeciwdeszczowy z kapturem
  • Bez podszewki
  • Odblaski na kurtce
89,99