• Darmowa dostawa do multimarketu
  • 30 dni na zwrot
  • 15.000 produktów do wyboru

Jaki grill wybrać do ogrodu, a jaki na balkon?

Jaki grill

Jaki grill wybrać do ogrodu, a jaki na balkon?

Dla jednych wiosna to przebiśniegi i śpiew ptaków, dla innych pierwsze promienie słońca oznaczają rychłe rozpoczęcie sezonu na grillowanie. Pyszne potrawy o niepowtarzalnym aromacie i świetny pretekst do spędzenia czasu na świeżym powietrzu wspólnie z bliskimi to główne przyczyny faktu, że grillowanie jest tak powszechne i uwielbiane. Nie masz ogrodu? Nic straconego. Na balkonie również możesz urządzić bezpieczne i legalne grillowanie. Dowiedz się, jaki grill wybrać, gdy zamierzasz grillować w plenerze, a jaki – gdy będziesz grillować na balkonie lub… w mieszkaniu.

 

Jaki grill do ogrodu?

Chociaż grillowanie jest bardzo powszechnym sposobem na spędzanie wolnego czasu, wybór odpowiedniego grilla nie jest taką oczywistą sprawą, a inwestycja w nieco bardziej zaawansowany sprzęt do grillowania może nam oszczędzić sporo czasu, pracy i nerwów.

Jak zatem dokonać dobrego wyboru? Przede wszystkim, dobierz grill do swoich potrzeb. W ogrodzie najlepiej sprawdzają się grille węglowe i gazowe, bo nie wymagają doprowadzenia do nich przewodu elektrycznego. Jeśli grillujesz głównie w wąskim gronie domowników, zdecydowanie lepiej sprawdzi się niewielki grill, który poradzi sobie z podpieczeniem potraw dla kilku osób, a nie wymaga tyle czyszczenia, co znacznie większe urządzenie. Jeśli zaś od czasu do czasu urządzasz większe przyjęcia, duży grill będzie bardziej praktycznym rozwiązaniem. Z kolei dla miłośników grillowania na biwaku najlepszym rozwiązaniem będzie lekki grill składany. W takim przypadku zwróć uwagę na to, by po rozłożeniu był możliwie jak najbardziej stabilny, ale też aby składał się do niewielkich rozmiarów, tak by jego przewożenie nie stanowiło kłopotu.

Jeśli twój grill będzie na co dzień stał w ogrodzie, na otwartej przestrzeni, powinien być wykonany ze stali nierdzewnej. Warto wówczas dokupić do niego specjalny pokrowiec, który ochroni go przed niekorzystnym wpływem czynników pogodowych. Może ci się również przydać specjalna osłona przeciwwiatrowa, dzięki której nie tylko otoczenie nie będzie zabrudzone pyłem z paleniska, lecz także pyłki czy piasek nie będą się dostawać do grillowanych potraw wraz z każdym podmuchem wiatru.

 

Jaki grill na balkon?

Grillowanie na balkonie nieustannie jest przedmiotem wielu kontrowersji i sporów. Polskie prawo nie zabrania tego w sposób bezpośredni, ale spółdzielnie mieszkaniowe najczęściej mają taki zapis w swoim regulaminie. Uporczywe łamanie przepisów może się wiązać nawet z utratą mieszkania!

Ponadto, rozpalając węglowy grill na balkonie, trzeba się liczyć z możliwością otrzymania mandatu. Przykładowo, jeśli wiatr wywieje na balkon sąsiada fragment rozżarzonego węgla, możesz odpowiedzieć za zniszczenie mienia albo nawet stworzenie zagrożenia pożarowego. Sąsiedzi mogą też zgłosić zakłócanie porządku publicznego, gdy grillujesz na balkonie w większym gronie.

Aby zminimalizować ryzyko ewentualnych nieprzyjemności, warto zdecydować się na grill elektryczny. Jeśli masz przeciętnej wielkości balkon, możesz kupić grill stojący, jeśli zaś twój balkon jest niewielki, świetnie sprawdzi się grill stołowy. Potrawy pieczone na grillu elektrycznym nie wydzielają tylu zapachów, a przede wszystkim – nie ma dymu, który najczęściej jest głównym czynnikiem przeszkadzającym sąsiadom. Ewentualne zagrożenie pożarowe jest znacznie mniejsze (choć warto pilnować, by w pobliżu grilla nie było łatwopalnych przedmiotów). Do tego w wielofunkcyjnych grillach (np. raclette) możesz przygotowywać nie tylko typowe dla grillowania potrawy, lecz także np. naleśniki.

Na dużym balkonie lub tarasie może się też sprawdzić grill gazowy. Co prawda grillujące się potrawy wytwarzają dym, ale ma on mniej intensywny zapach i jest go znacznie mniej, niż w przypadku grilla węglowego. Warto natomiast uprzedzić sąsiadów o swoich planach, aby mieć pewność, że zapach grillowanych potraw nie będzie im przeszkadzał.

 

Jaki grill węglowy kupić?

Największą popularnością cieszą się wciąż tradycyjne grille węglowe. Chociaż nie są wolne od wad, ich zwolennicy przekonują, że nic nie zastąpi aromatu potraw przyrządzanych na grillu węglowym. Jest to też niedrogi sposób na grillowanie – najprostszy grill węglowy wraz z akcesoriami można kupić za niewielką kwotę. 

Ich przeciwnicy zaś wskazują na fakt, że tłuszcz wytapiany z mięsa skapuje na rozżarzone węgle (co może powodować wydzielanie i przenikanie do potraw szkodliwych substancji). Ponadto rozpalenie grilla i prawidłowe przypieczenie mięsa wymaga pewnych umiejętności i doświadczenia. Jest to też rozwiązanie dość czasochłonne i potencjalnie niosące za sobą ryzyko powstania wywołania pożaru. 

  • Rodzaje grilli węglowych – najprostsze modele

Istnieją jednorazowe grille węglowe – dobre, gdy decydujemy się na grillowanie w plenerze spontanicznie lub grillujemy na tyle rzadko, że nie chcemy inwestować w wielorazowy grill. Ich koszt to ok. 9 zł. Zazwyczaj są niewielkie (ok. 20 x 30 x 5 cm) i lekkie, wykonane z aluminium. Po zakończonym grillowaniu trzeba je porządnie ugasić, a następnie wyrzucić. Nie trzeba do nich dokupować dodatkowych akcesoriów –w zestawie zazwyczaj znajduje się już brykiet.

Wielorazowe grille o prostej konstrukcji to rozwiązanie bardzo oszczędne – najtańsze urządzenia kupimy już od ok. 20-40 zł. Musimy się jednak liczyć z tym, że w tej cenie otrzymamy grill kiepskiej jakości, który może nie być ani wytrzymały, ani stabilny. Urządzenia bardzo proste, ale jednocześnie wysokiej jakości i wytrzymałe kupimy już od ok. 70-100 zł.

  • Rodzaje grilli węglowych – modele z wyższej półki

Grille węglowe z wyższej półki (ceny wahają się między ok. 200 a nawet ok. 2500 zł) mogą być duże i masywne, wykonane ze wzmacnianej blachy, żeliwa, a nawet murowane. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od naszych potrzeb, preferencji i… możliwości. Im częściej grillujemy i dla im większej liczby osób, tym większy i bardziej stabilny oraz wytrzymały powinien być nasz grill. Jeśli grillujesz od czasu do czasu (kilka razy w roku), postaw na grill niewielki, ale stabilny, najlepiej wyposażony w kółka, co ułatwia jego przenoszenie. Jeśli szukasz czegoś bardziej zaawansowanego (bo grillujesz często, np. niemal w każdy weekend), zaopatrz się w solidny grill węglowy o dużej powierzchni grillowania, wyposażony w dodatkowe funkcje, takie jak termometr, regulacja wysokości rusztu, pojemnik do wędzenia, czy… otwieracz do butelek. Bardzo atrakcyjną opcją są też dodatkowe, niekiedy składane blaty, które znacząco ułatwiają przygotowywanie potraw.

Najdroższe grille węglowe to modele, które wykonane są z najwyższej jakości materiałów. Wykonanie z grubej ceramiki zapewnia wspaniałe właściwości termoizolacyjne, a dodatkowy pojemnik umożliwia własnoręczne wędzenie.

  • Na co zwrócić uwagę?

Najważniejsze cechy, którymi każdy dobry grill powinien się charakteryzować, to wysoka jakość wykonania i odporność na czynniki pogodowe oraz pokrywa z regulacją dopływu powietrza. Ważne są również: popielnik pod paleniskiem, stabilność, nienagrzewające się uchwyty i termometr w pokrywie. Ruszt powinien być żeliwny lub wykonany ze stali chromowanej. Przydatne będą kółka, które ułatwią przemieszczanie urządzenia. Sprawdzą się też blaty, dzięki którym możesz przygotowywać potrawy, cały czas stojąc przy grillu. 

Mogą ci się przydać również wszelkiego rodzaju dodatkowe akcesoria: specjalna płyta do pieczenia pizzy czy uchwyty na ryby.

 

Jaki grill gazowy kupić?

Zwolennicy grilli gazowych przekonują, że o aromacie grillowanych potraw przesądza nie tylko aromat dymu pochodzącego ze spalanego węgla, lecz także – a nawet przede wszystkim – temperatura i czas pieczenia. Gdy dodamy do tego przyprawy i aromatyczne marynaty, możemy uzyskać potrawy równie pyszne, co przyrządzone na tradycyjnym grillu węglowym. Osoby niemogące się obejść bez charakterystycznego posmaku wędzenia mogą dodatkowo użyć wędzarki i specjalnych drewnianych wiórków.

  • Zalety grilli gazowych

Tylko po co inwestować w grill gazowy zamiast węglowego i czy lepsze nie jest wrogiem dobrego? W tej sytuacji – niekoniecznie. Grille gazowe posiadają całe mnóstwo zalet, które przysparzają im coraz więcej zwolenników. Szybkość i łatwość przyrządzania potraw, kontrola nad temperaturą i możliwość błyskawicznego zgaszenia grilla – to tylko część z nich. Grill gazowy błyskawicznie podpalisz specjalnym pokrętłem i nie potrzebujesz do tego rozpałki. Nie tylko szybko się rozgrzewa, ale też długo trzyma ciepło. Generuje znacznie mniej zabrudzeń niż grill węglowy, ale może być postawiony nawet w takim kącie ogrodu, gdzie nie ma dostępu do prądu – co jest jego przewagą nad grillem elektrycznym. Warto też pamiętać o tym, że potrawy przyrządzone na grillu gazowym będą nieco zdrowsze od tych przyrządzonych nad rozżarzonymi węglami – tłuszcz się nie pali, a zatem nie wydziela toksycznych substancji. Jest to inwestycja, która ma szansę się zwrócić, gdy często grillujemy, bo eksploatacja grilla gazowego jest dość tania. Napełnienie 11-kilogramowej butli gazem to koszt ok. 40 zł, a jedna butla wystarcza nam na ok. 20-30 godzin grillowania. W przypadku podłączenia butli gazowej uśredniony koszt eksploatacji wynosi zatem ok. 1,50 zł za godzinę grillowania.

  • Wady grilli gazowych

Grille gazowe najczęściej są spore, przez co nadają się głównie dla osób, które są zapalonymi miłośnikami grillowania i urządzają je dość często. Większość tego typu urządzeń można wprawdzie przenieść z miejsca na miejsce, ale potrzebne do tego będą dwie osoby. Dobrze jest pamiętać o tym, że grille gazowe są przeważnie sporo droższe od grilli węglowych (przedział cenowy to ok. 600-2000 zł). Istotny może być też smak potraw – wiele osób nie wyobraża sobie potraw z grilla bez ich charakterystycznego, dymnego posmaku. W przypadku grilli gazowych i na to jest sposób, choć trzeba o to dodatkowo zadbać. Mianowicie grill musi być wyposażony w pojemnik na kawałki drewna lub wiórków (koszt pół kilograma zrębków wędzarniczych to ok. 25 zł), które, wypalając się, nadają potrawom specyficzny aromat.

  • Na co zwrócić uwagę?

Przy wyborze grilla gazowego trzeba brać pod uwagę jego rozmiar i funkcjonalność. Podobnie, jak w przypadku grilli węglowych, możemy znaleźć modele niewielkie i mobilne, jak i ogromne oraz trudne do przeniesienia. Jeśli zaś grillujesz tylko od czasu do czasu w niezbyt dużym gronie, musisz znaleźć złoty środek, czyli grill niezbyt duży, ale z paleniskiem, które pomieści potrawy dla kilku osób. 

Zwróć też uwagę na ruszt – powinien być masywny i ciężki, bo taki dłużej utrzymuje temperaturę. Otwory w ruszcie powinny być jak najmniejsze, tak aby niewielkie fragmenty przygotowywanego jedzenia nie miały szans przez nie spaść. Ruszt żeliwny jest dwustronny i na dłużej się nagrzewa, ale wymaga odpowiedniej konserwacji. Ruszt ze stali szlachetnej jest bardziej wytrzymały i wymaga rzadszego czyszczenia. Grill może również posiadać ruszt podgrzewający, położony nieco wyżej, dzięki czemu możesz na nim podgrzewać jedzenie bez ryzyka przypalenia.

Zazwyczaj grille gazowe posiadają 3-4 palniki. Ich liczba najczęściej związana jest z rozmiarem rusztu. Niektóre urządzenia mogą posiadać dodatkowy palnik boczny, dzięki któremu można jednocześnie grillować danie główne i obok podpiekać dodatki (np. ziemniaki, warzywa).

Istotne funkcjonalności to również blaty (najlepiej składane), dzięki którym przyrządzanie potraw będzie wygodniejsze, i szafka pod grillem – powinna bez problemu mieścić 11-kilogramową butlę gazową. Przydać się może również ociekacz do tłuszczu i koła (z możliwością ich zablokowania).

 

Jaki grill elektryczny kupić?

Grill elektryczny to rozwiązanie idealne szczególnie dla tych, którzy grillują na balkonie albo chcą mieć możliwość grillowania potraw przez cały rok.

  • Rodzaje grilli elektrycznych

Zazwyczaj grille elektryczne wyposażone są w ruszt, który wyglądem przypomina nieco tradycyjne grille węglowe. Pod metalowym rusztem znajduje się elektryczna grzałka. Alternatywą są grille z teflonową płytą zamiast rusztu, wyglądem przypominające patelnię. Co prawda nie są zbyt podobne do grilli węglowych, ale ich zaletą jest łatwość utrzymania w czystości. Popularność zyskują też grille typu raclette – okrągłe urządzenia wielofunkcyjne. Pod płytą służącą do grillowania znajdują się niewielkie patelnie, na których można przygotować jajka czy ser. Istnieją też grille zamknięte, wyglądem przypominające duży opiekacz. Na nich można łatwo przyrządzać kanapki na ciepło, hamburgery, ale również mięso, ryby i inne potrawy.

  • Zalety grilli elektrycznych

Podstawową zaletą grilla elektrycznego jest fakt, że może on być używany niemal wszędzie – nie tylko na balkonie, ale też w mieszkaniu. Istnieją modele stojące, wyglądem przypominające grille ogrodowe, ale istnieją też niewielkie modele stołowe.

Grille elektryczne są przeważnie niewielkie i dość tanie (ich ceny wahają się między ok. 60 zł za małe urządzenie stołowe o mocy 800 W a ok. 300 zł za stojący grill o mocy 2200 W).

Obsługa grilla elektrycznego jest bardzo prosta. Urządzenie musi mieć stały dostęp do zasilania elektrycznego (jeśli grillujemy na tarasie, to przyda nam się przedłużacz przeznaczony do stosowania na zewnątrz). Grill włączamy przyciskiem lub pokrętłem. Warto postawić na model wyposażony w termostat oraz dopasowaną pokrywę, dzięki której możemy nieco skrócić czas przygotowywania potraw. Po zakończonym grillowaniu musimy umyć ruszt.

  • Wady grilli elektrycznych

Słabe strony tego rodzaju grilla to jego mniejsza uniwersalność. Grillowanie kojarzy nam się przede wszystkim ze spędzaniem czasu na świeżym powietrzu, tymczasem elektryczne grille wykorzystywane są głównie w pomieszczeniach, ewentualnie na balkonach i tarasach. Są co prawda mobilne, ale nie rozpalimy ich w dowolnym miejscu ogrodu czy na biwaku, bo potrzebujemy dostępu do prądu. Ich eksploatacja może być nieco droższa niż innych rodzajów grilli, choć nadal mowa tu o niewielkich kwotach – przy grillowaniu przez dwie godzinny w tygodniu, pobór prądu wyniesie nas nieco poniżej 10 zł miesięcznie. Potrawy przygotowane na grillu elektrycznym nie będą też miały charakterystycznego posmaku dymu.

  • Na co zwrócić uwagę?

Wybierając grill elektryczny, zwróć uwagę na moc (przeciętnie wynosi ok. 1400 W – mniejsza moc może oznaczać wolne nagrzewanie się). Ułatwieniem będą zdejmowane płyty grillowe (wówczas można je szybko i łatwo wyczyścić), szczególnie, jeśli producent dopuszcza możliwość mycia ich w zmywarce. Warte uwagi funkcje to nieprzywieralna powłoka, termostat, zabezpieczenie przed przegrzaniem, nienagrzewające się uchwyty i system odprowadzania ociekającego z mięsa tłuszczu.

 

Budowa grilla ogrodowego

Grillujesz dużo i często, masz spory ogród i wolisz raz zainwestować w grill na lata? W takim razie świetnym wyborem może się okazać budowa murowanego grilla w twoim ogrodzie. Zanim jednak zdecydujesz się na taki krok, dowiedz się, jak się za to zabrać, a także poznaj wady i zalety takiego rozwiązania.

Na początku musisz zdecydować, czy chcesz budować grill samodzielnie, czy też zlecisz to zadanie specjaliście. Jeśli postanowisz powierzyć budowę komuś innemu, do ciebie należeć będzie przede wszystkim wybór miejsca na grill i ewentualnie znalezienie projektu, który ci się podoba. Jeśli postanowisz zbudować grill samodzielnie, to dopiero początek pracy.

  • Budowa grilla – jak się za to zabrać?

Wybór miejsca jest bardzo istotny – jego zmiana nie będzie bowiem możliwa. Zwróć uwagę na to, by grill stanął na tyle blisko domu, aby noszenie jedzenia nie wymagało od ciebie długich wędrówek, ale na tyle daleko, aby dym nie wpadał przez okna do domu. Nie stawiaj też grilla tuż przy ogrodzeniu, na wypadek, gdyby miało to przeszkadzać twojemu sąsiadowi. 

Następnie musisz przygotować fundament – w tym celu wyznacz granice grilla i wykop w tym miejscu dół o głębokości ok. 30 cm. Wysyp żwir (około 20-centymetrową warstwę), następnie wylej w tym miejscu ok. 10 cm betonu. W tym momencie musisz odczekać, aż się utwardzi (może to trwać nawet ok. dwóch tygodni). Po tym czasie możesz się brać za murowanie – w Internecie znajdziesz sporo projektów. Jeśli marzy ci się grill o nieco bardziej skomplikowanej budowie, warto zainwestować w profesjonalny projekt (cena ok. kilkaset zł). Pomyśl też, czy nie chcesz od razu wybudować połączonej z grillem wędzarni albo nawet pieca chlebowego.

  • Budowa grilla – o czym pamiętać?

Budując grill, musisz się zdecydować na odpowiedni materiał. Do wyboru masz przede wszystkim cegłę, kamień i beton. Jeśli budujesz grill z betonu, będziesz potrzebować bloczków betonowych, zaprawy do cienkich spoin (odpornej na ogień i mróz), dowolnego tynku i rusztu do grilla oraz, rzecz jasna, narzędzi. Przy budowie grilla z kamienia, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią ilość kamieni oraz zaprawę (najlepiej przeznaczoną do kamienia, a przy tym ognioodporną i mrozoodporną). Przy budowie z cegły, pamiętaj, aby użyć cegły klinkierowej. Jeśli zaś chodzi o zaprawę, to podobnie, jak w przypadku pozostałych materiałów, musi być przeznaczona do danego materiału, a przy tym mieć właściwości mrozo- i ognioodporne.

Pamiętaj, że jeśli grillujesz przeciętnie dla ok. czterech osób, to palenisko powinno mieć wymiary ok. 70 x 40 cm. Zwróć też uwagę na to, by wybrać projekt, który uwzględnia możliwość zmiany wysokości rusztu – niektóre potrawy bowiem mogą wymagać pieczenia w wysokiej temperaturze, inne zaś mogą się w niej przypalać. Pomyśl też o wybudowaniu półki lub schowka na akcesoria do grillowania oraz blatu, który znacząco ułatwi ci przygotowywanie potraw.

jaki grill kupić?

Na stronie:

Może się przydać:

  • Regulowana wysokość grilla
  • Trzy blaty
  • Kółka transportowe ułatwiające przemieszczanie
179,-
  • Superporęczny grill węglowy
  • Podwójna powierzchnia grillowa
  • Pokrywa z zatrzaskami
119,-
  • Duża powierzchnia grillowania
  • Dwa regulowane ruszty
  • Łatwość przemieszczania
299,-
  • Ceramiczny grill kamado
  • Możliwość długiego utrzymywania bardzo wysokiej, jak i niskiej temperatury
  • Powierzchnia grillowa 47 cm
2499,-
  • Duża powierzchnia grillowania – 56 x 42 cm
  • Termometr na pokrywie
  • Ruszt węglowy z regulacją wysokości
499,-
  • Składane nóżki i pokrywa z zatrzaskami
  • Zbiornik na węgiel
  • Powierzchnia grillowania Ø 34 cm
69,99
  • Powierzchnia grillowa 58 cm
  • Dwie wysokości ustawienia rusztu
  • Popielnik
179,-
  • Duża powierzchnia grillowania
  • Z pojemnikiem do wędzenia
  • Ruszt do podgrzewania
1299,-
599,-
  • 3-w-1 – grill gazowy, grill węglowy i wędzarnia stołowa
  • Trzy palniki i jeden palnik boczny
  • Ruszt żeliwny
1999,-
  • 4 + 1 palnik
  • Termometr do pieczenia z ekranem dotykowym
  • Ruszt żeliwny
1999,-
  • Wykonany w 100% z drewna liściastego
  • Zawartość węgla co najmniej 75%
  • Spełnia wymagania normy DIN EN 1860-2
36,99
  • Do letniego grillowania
  • Napełniany papierem i węglem lub brykietami
39,99
  • Do bezpieczniejszego rozpalania grilla lub kominka
  • Pali się, nie wydzielając dymu ani zapachu
29,99
  • Szybko, łatwo i bez użycia środków chemicznych
  • Dostarcza warstwę rozżarzonego węgla w 10 minut
  • W zestawie statyw do zamontowania na ścianie.
49,99
  • Trzy wysokiej jakości akcesoria w jednym zestawie
  • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
  • Gumowane uchwyty
99,99
  • Woskowana powierzchnia – łatwe czyszczenie
  • Szlufki do wieszania przyborów do grilla
  • Zdejmowane skórzane paski na szyję i w talii
89,99
  • Wodoodporny
  • Sznurek w dolnej części
  • Produkt wykonany z poliestru
Od: 39,99
  • Bogatszy smak mięsa
  • Dobre generowanie dymu
  • Do użytku w grillu i wędzarni
29,99