Co na grzyby czyli odpowiednie wyposażenie na grzybobranie
Późne lato to sezon na borówki i grzyby, w niektórych regionach nadal można zbierać czarne jagody. Rut Folke, grzyboznawca podpowiada jak najlepiej korzystać ze skarbów natury i lasu.
Wybierając się na grzyby lub borówki dobrze wszystko dokładnie zaplanować. Przed wyprawą do lasu przygotuj koszyk i nóż do grzybów ze szczoteczką.
- Nie zbieraj grzybów do foliowej torebki, w ten sposób łatwo je zniszczyć. Już w lesie, bezpośrednio po zebraniu oczyść wstępnie grzyby, tzn. odetnij część nóżki pokrytą ziemią i usuń szczoteczką igliwie i piasek z kapelusza. Dzięki temu ułatwisz sobie dokładne czyszczenie grzybów w domu.
Nie zwlekaj! Zajmij się swoimi zbiorami od razu.
Najlepiej zająć się przetwarzaniem swoich leśnych zbiorów jeszcze tego samego dnia. Jeżeli jednak nie zdążymy należy przechować je w przewiewnym i chłodnym miejscu, lub w naczyniu w lodówce.
Unikaj płukania grzybów, by nie pozbawiać ich aromatu. Nie jedz nigdy surowych grzybów leśnych.
- Zarezerwuj czas na „przerobienie” zebranych grzybów i owoców, jeśli zostawisz to na później mogą się zepsuć, zauważa Rut.
Radzi zbierać grzyby średniej wielkości - te największe okazy często są robaczywe, a najmniejsze nie mają jeszcze wykształconych wyraźnie wszystkich cech gatunkowych i łatwo o pomyłkę. Zbieranie grzybów wymaga ostrożności, trzeba pamiętać, że niektóre okazy są silnie trujące. Co roku zdarzają się zatrucia grzybami, niestety bywa, że także śmiertelne. W polskich lasach grzybiarze mją do wyboru kilkadziesiąt gatunków grzybów jadalnych, jednak w praktyce zbierają kilka gatunków, ci bardziej doświadczeni kilkanaście. Przed grzybobraniem dobrze przejrzeć atlas grzybów i sprawdzić dokładnie jak wyglądają trujące grzyby.
Najlepiej nie zbierać białych grzybów, prawie wszystkie śmiertelne i poważne zatrucia w Polsce wywołuje spożycie muchomora zielonawego, znanego jako muchomor sromotnikowy. Ma kolor zielonkawy lub biały z odcieniem zieleni.
Nigdy nie należy jeść grzybów, jeśli nie jesteśmy ich całkowicie pewni, podkreśla Rut Folke.
Atlas grzybów w telefonie - poręczny pomocnik
Na poszukiwania skarbów przyrody kryjących się w lesie Rut radzi zabrać atlas grzybów, albo zainstalować w telefonie aplikację z informacjami o grzybach.
- Moje ulubione grzyby to borowiki szlachetne. Można je znależć w lasach liściastych i iglastych. Poza tym pierwsze letnie kurki sprawiają wielka radość także grzyboznawcy!
Rut lubi również zbierać jagody i borówki, później je zamraża, suszy, albo przesmaża na konfiturę.
- Zeszłego lata ususzyłam czarne jagody w mojej suszarce na grzyby. Trochę to trwało, ale były naprawdę pyszne.
Aktywność dla całej rodziny
To ważne, by zbierając grzyby, a później przetwarzając je w kuchni robić to bez pośpiechu. Makaron z sosem grzybowym, kremowe risotto z grzybami czy dziczyzna z kurkami to tylko kilka przykładów eleganckich potraw, które można przyrządzić po udanym grzybobraniu.
- Podstawa to dobrej jakości składniki i cienkie plasterki. Lubie przyrządzać kremowowy sos grzybowy. To pierwsza rzecz, którą robię, gdy mam w kuchni grzyby. Później zostawiam go na wolnym ogniu. Trzeba pamiętać o dodaniu tłuszczu, masła lub oliwy z oliwek, ponieważ aromatyczny smak grzybów uwalnia się w tłuszczu. Gdy sos pogotuje się dłużej nabiera wyśmienitego smaku, zapewnia Rut.
Ona osobiście lubi grzyby od czasu, gdy jako dziecko razem z babcią chodziła do lasu na grzybobranie. Zbieranie grzybów i jagód to zajęcie dla całej rodziny, dzieci często lubią takie wyprawy, ponieważ mają okazję z bliska obserwować fascynujący świat przyrody.
Dobrze pamiętać o zabraniu przekąski i czegoś do picia, by zapewnić dzieciom dodatkowy zastrzyk energii. Najmłodsi są w stanie przejść naprawdę spore odległości, a jeśli mogą się po drodze napić stać ich na jeszcze więcej.
Eric Nilsson
Pięć porad dla grzybiarza:
1. Zaplanuj odpowiednio dużo czasu na wyprawę do lasu i przetworzenie zebranych grzybów i jagód. Dzięki temu odniesiesz najlepsze rezultaty.
2. Zapoznaj się z informacjami o trujących grzybach. Pamiętaj, że spożycie trujących grzybów może doprowadzić do bardzo poważnych zatruć.
3. Zadbaj o odpowiednie wyposażenie, zaopatrz się na przykład w koszyk i nóż do grzybów Kayoba, lub nóż Karl-Johan słynnej szwedzkiej marki Mora, oba modele znajdziesz w Jula. Nie zbieraj grzybów do torebki foliowej - zaparzą się i stracą świeżość. Najlepiej oczyścić grzyby od razu po powrocie do domu.
4. Grzyby, poza suszeniem i marynowaniem, można także udusić i zapasteryzować w słoiczkach. Taki dodatek świetnie pasuje do dań mięsnych.
5 Suszenie grzybów to najlepszy sposób konserwacji, ponieważ działa przez wiele lat. Suszarka do grzybów dostępna w Jula będzie tu bardzo pomocna.