• Darmowa dostawa do multimarketu
  • 30 dni na zwrot
  • 15.000 produktów do wyboru

Jak zrobić wędzarnię

Jak zrobić wędzarnię?

Jeśli marzy ci się niepowtarzalny smak wędzonych wędlin czy ryb na co dzień, a przy tym doceniasz wartość potraw przygotowanych samodzielnie ze świeżych i wysokiej jakości składników – domowa wędzarnia jest dla ciebie. Tylko jaką wędzarnię wybrać? A może zrobić ją samemu?

Co to jest wędzenie i na czym polega?

Wędzenie zapewnia nam nie tylko wspaniały smak wędlin czy ryb, ale też jest jedną z najstarszych metod konserwowania produktów. Dym wędzarniczy i substancje w nim zawarte nadają im charakterystyczny aromat, a przy okazji likwidują większość bakterii czy grzybów. Przy okazji wędzenia potrawy są też podsuszane, co dodatkowo przedłuża ich trwałość.

Wędzić można na wiele sposobów: zimnym, ciepłym lub gorącym dymem, uzyskanym przy pomocy powolnego spalania drewna pochodzącego z twardych drzew liściastych (np. buk, olcha, dąb), drzew owocowych czy jałowca.

W jakiej temperaturze wędzić?

  • na zimno: 16-22 stopnie,
  • na ciepło: 22-45 stopni,
  • na gorąco: wieloetapowo, w temperaturach od 40 do 90 stopni.

Własna wędzarnia to dobry pomysł nie tylko dla smakoszy, ale też dla miłośników nurtu DIY, czyli „zrób to sam”. Wędliny uwędzone w domu będą miały wyjątkowy, dymny aromat (większość sklepowych wyrobów nie jest wędzonych, lecz aromatyzowanych). A dodatkowa satysfakcja z przygotowania czegoś samodzielnie – bezcenna.

Jaka wędzarnia domowa jest najlepsza?

Gdy już zdecydujesz się na własną, domową wędzarnię, musisz jeszcze wybrać taką, która najlepiej spełni twoje oczekiwania. Każda wędzarnia powinna składać się z paleniska (w którym palić się będzie drewno), kanału dymowego (którym powędruje dym) oraz komory wędzarniczej (w której umieszczamy wędzone produkty).

Wędzarnie dzielą się m.in. na:

  • drewniane,
  • metalowe,
  • murowane.

Jakie są podstawowe różnice między nimi? Metalowa wędzarnia może być łatwiejsza do wyczyszczenia od drewnianej lub murowanej, ale za to może nieco gorzej trzymać odpowiednią temperaturę. Drewniane i metalowe wędzarnie można kupić lub dość łatwo wybudować samodzielnie, natomiast murowana będzie wymagać od nas więcej pracy i nakładów finansowych. W zamian oferuje nam większą trwałość. Tak naprawdę wybór odpowiedniej wędzarni zależy przede wszystkim od naszego budżetu i od tego, ile pracy chcemy i możemy włożyć w jej postawienie.

Jak zbudować wędzarnię krok po kroku?

Budowa wędzarni ma znaczenie dla przebiegu procesu wędzenia oraz dla końcowego efektu. Co prawda najprostsza wędzarnia może nieco przypominać grill – to po prostu metalowy pojemnik, do którego wkładamy trociny bądź zrębki wędzarnicze, a na którym ustawiamy ruszt. Jednak taka prosta wędzarnia nie zapewni nam spektakularnych efektów, nie będzie zbyt trwała i nie będziemy mogli uwędzić zbyt wielu produktów naraz. Nie będziemy też mieli tak dobrej kontroli nad temperaturą i jakością dymu.

Z kolei im dłuższy kanał wędzarniczy, tym łatwiej będzie nam uzyskać niską temperaturę dymu, niezbędną do wędzenia na zimno. W wędzarniach bez kanału można wędzić tylko na gorąco. Jest to szybka i skuteczna metoda przyrządzania wędzonek, ale wędzenie na zimno zapewnia produktom szlachetniejszy smak i dłuższą przydatność do spożycia.

Jak zbudować wędzarnię?

Jak zbudować  wędzarnię z drewna?

Wędzarnię z drewna łatwo wybudujemy samodzielnie. Warto zacząć od wyboru odpowiadającego nam projektu. Jeśli nie mamy wiedzy i umiejętności, aby zaprojektować wędzarnię samodzielnie, warto zainwestować w gotowy, profesjonalny projekt.

Należy zacząć od betonowej wylewki pod wędzarnię i palenisko. Musimy też wybrać odpowiednią budowę wędzarni, zależną od preferowanego przez nas sposobu wędzenia.

Jeśli chodzi o drewno, polecane są takie gatunki drzew, jak buk i dąb, natomiast niepolecane są drzewa iglaste ze względu na ich wysoką żywiczność.  Drewno powinno być wcześniej osuszone i zaimpregnowane od zewnątrz.

Palenisko może być np. żeliwne bądź murowane – warto kupić gotowy piecyk i długą rurę. Odległość między wędzarnią a paleniskiem zazwyczaj wynosi ok. 1,5 m, chociaż możemy ją zmienić w zależności od preferowanego sposobu wędzenia.

Jeśli chodzi o samą wędzarnię, powinna mieć kształt małego „domku”. Ważne jest zachowanie spadzistości daszku. Przydadzą się również dobrze dopasowane, szczelne, zamykane drzwiczki.

Rura powinna „wchodzić” do wędzarni od dołu, dlatego przydatnym rozwiązaniem jest postawienie wędzarni na wysokich nóżkach (ok. 50 cm). Warto też zadbać o możliwość regulacji ilości dymu w komorze, a także temperatury (w tym celu montujemy specjalny termometr).

Jak zbudować murowaną wędzarnię z cegieł lub kamieni?

Murowana wędzarnia będzie nieco bardziej skomplikowana do samodzielnego wybudowania, dlatego w tym przypadku skorzystanie z gotowego projektu jest zdecydowanie wskazane. Możemy użyć cegieł klinkierowych, bloczków betonowych, ale też np. kamieni naturalnych. Łączymy je ze sobą przy pomocy zaprawy. Pozostałe zasady dotyczące konstrukcji są takie same, jak w przypadku wędzarni z drewna.

Warto zadbać o to, by wybudować również wnękę, która stanie się wygodnym schowkiem do przechowywania drewna bądź zrębków.

Jak zrobić metalową wędzarnię z beczki?

Metalową (lub żeliwną) wędzarnię łatwo można kupić. Występują one w formie samodzielnych urządzeń lub jako dodatkowa funkcja grilla. Warto wiedzieć jednak, że możesz taką wędzarnię wykonać samodzielnie – z beczki. Jak?

  1. Usuń pokrywę oraz dno beczki, na spodzie zamontuj rodzaj filtra, np. metalową siatkę
  2. We wnętrzu beczki zamontuj drążki, a do nich zamocuj haczyki
  3. Górę beczki zabezpiecz pokrywą (o ile nie jest zbyt szczelna) lub materiałem (np. jutą, kocem)
  4. Wędzarnię łączymy z rurą (kominem) i paleniskiem (np. piecykiem lub murowanym paleniskiem)

Tak wykonana wędzarnia jest bardzo tania i szybka do wybudowania. Może się jednak okazać niezbyt trwała, może też wyglądać niezbyt estetycznie.

Domowa wędzarnia – na co się zdecydować?

Gdy dopiero zaczynasz swoją przygodę z wędzeniem, dobrym rozwiązaniem będzie zbudowanie prostszej konstrukcji – np. wędzarni metalowej lub drewnianej. Dzięki temu będziesz mieć okazję, by przekonać się, czy to hobby odpowiednie dla ciebie.

Dla bardziej zaawansowanych miłośników wędzenia (lub osób ze smykałką do majsterkowania) ciekawym wyzwaniem może być samodzielne wybudowanie wędzarni murowanej.

Jeśli zaś nie czujesz się na siłach albo zwyczajnie nie masz ochoty na samodzielne konstruowanie wędzarni, skorzystaj z możliwości kupienia gotowego urządzenia – tych na rynku nie brakuje. Najprostsze urządzenie kupisz już za ok. 100-200 zł.

Bardziej solidna wędzarnia może cię kosztować od ok. 500 zł do nawet kilku tys. zł.

Z czego zrobić wędzarnię?

Polecamy

  • Duża powierzchnia grillowania
  • Z pojemnikiem do wędzenia
  • Ruszt do podgrzewania
1299,-
  • Łatwa obsługa
  • Wzbogacanie smaku mięsa, ryb lub warzyw
  • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
24,99
  • Bogatszy smak mięsa
  • Dobre generowanie dymu
  • Do użytku w grillu i wędzarni
29,99
  • Jednoczesne grillowanie pośrednie i bezpośrednie
  • Ruchome ruszty na różnych wysokościach grillowania
  • Ceramiczne promienniki ciepła do pośrednich stref podgrzewania
399,- 229,- Taniej o 170,-
  • Jednoczesne grillowanie pośrednie i bezpośrednie
  • Ruchome ruszty na różnych wysokościach grillowania
  • Ceramiczne promienniki ciepła do pośrednich stref podgrzewania
399,-
  • 4 + 1 palnik
  • Termometr do pieczenia z ekranem dotykowym
  • Ruszt żeliwny
1999,-
  • 3-w-1 – grill gazowy, grill węglowy i wędzarnia stołowa
  • Trzy palniki i jeden palnik boczny
  • Ruszt żeliwny
1999,-