• Darmowa dostawa do multimarketu
  • 30 dni na zwrot
  • 14.000 produktów do wyboru

Ogródek warzywny krok po kroku, czyli jak i kiedy siać i sadzić warzywa

Własny ogródek gwarantuje dostęp do świeżych i zdrowych warzyw. Aby jednak rośliny nie chorowały i dawały obfite plony, musimy odpowiednio przygotować teren, trzymać się kilku ważnych zasad oraz przestrzegać terminów kalendarza ogrodniczego. O czym powinniśmy wiedzieć, aranżując własny warzywnik?

 

Ogródek warzywny – 3 kroki, od których trzeba zacząć

Prace nad wyznaczeniem przydomowego ogródka warzywnego oraz pierwsze zabiegi pielęgnacyjne należy rozpocząć już późnym latem lub jesienią. Na sam początek przydadzą nam się narzędzia takie jak: szpadel, grabie, pazurki i mała motyka. Bez problemu zrobimy dzięki nim pierwsze kroki do założenia wymarzonego warzywnika:

 

Krok 1. Wybieramy i wyznaczamy odpowiednie miejsce

Choćby nawet niewielki teren pod przydomowy ogródek powinien być:

  • położony z dala od drogi

Kiedy decydujemy się na uprawę własnych warzyw, przede wszystkim chcemy, aby były one zdrowe, hodowane ekologicznie. Zadbajmy więc o to, aby miejsce wyznaczone na ogródek było oddalone lub przynajmniej dobrze odgrodzone – tunelem foliowym, szklarnią lub choćby żywopłotem – od dróg. Ruch samochodowy generuje zanieczyszczenia i powoduje odkładanie się w warzywach toksyn, np. szkodliwych metali ciężkich. Jeśli nie możemy wybrać miejsca oddalonego od ich źródła, wybierzmy rośliny, które szybciej rosną i nie kumulują w sobie aż tylu trujących związków. Należą do nich np. ogórki, cukinie i dynie. Nie poleca się sadzenia warzyw korzeniowych, odmian sałaty i szpinaku.

  • bez dużych drzew i krzewów

Wysokie drzewa i rozłożyste krzewy nie dopuszczają do warzywnika promieni słonecznych. Dzięki rozwiniętym korzeniom pochłaniają też znaczne ilości składników odżywczych i wody z gleby, zabierając cenne pierwiastki rozwijającym się warzywom.

  • dobrze nasłoneczniony i osłonięty od wiatru

Większość warzyw pod wpływem promieni słońca szybciej rośnie i nabiera intensywniejszego smaku. Wzrasta też w nich ilość witamin i minerałów. Najlepiej więc wybrać miejsce, którego nic nie zacienia. Istotna jest również ochrona przed wiatrem, który mógłby połamać wyższe rośliny.

  • płaski

Miejsce pod warzywnik musi zostać dokładnie wyrównane. Nierówności powodują, że w niektórych miejscach gromadzi się zbyt dużo wody lub składników odżywczych z nawozów. Uprawa na terenie pochyłym lub z pagórkami jest też niewygodna.

  • blisko domu i źródła wody

Ogródek warzywny umieśćmy blisko domu, aby mieć dobry dostęp do plonów. Ważne też, aby w jego obrębie znalazło się źródło wody lub teren był w zasięgu węża ogrodowego. Dzięki temu nie będziemy musieli zbyt daleko nosić ciężkiej konewki z wodą.

  • ogrodzony od zwierząt

Jeśli po naszym ogrodzie chodzą zwierzęta domowe lub hodowlane, zadbajmy o ogrodzenie warzywnika tak, aby nie miały one do niego dostępu. Inaczej mogą podeptać rośliny lub przekopać ogródek.

  • z żyzną glebą o odpowiednim odczynie

Przed zasadzeniem warzyw warto zmierzyć odczyn gleby. W większości przypadków najlepsza będzie ta o pH lekko kwaśnym lub zasadowym, czyli w granicach 6-6,5 pH, ale zdarzają się też rośliny, które dobrze rozwijają się w ziemi o odczynie 5,0 pH lub 7,0 pH. Kwaśna ziemia źle wpłynie na uprawę warzyw kapustnych oraz marchwi. Należy wtedy wzbogacić ją o nawóz z zawartością wapna. Zabieg ten wystarczy przeprowadzać raz na 3 lata. Dobrze wykonać go pod koniec lata lub jesienią podczas pierwszych przygotowań gruntu pod wysiew i sadzonki. Pamiętajmy jednak, że niektóre rośliny nie lubią być uprawiane zaraz po wapnowaniu. Należą do nich: marchew, seler, pietruszka i pomidory.

Podczas wapnowania pamiętajmy o roślinach, które wolą odczyn kwaśny. Borówki, słoneczniki, lawendę oraz iglaki posadźmy więc w innym miejscu.

 

Krok 2. Przygotuj ziemię pod grządki

Rośliny nie będą zdrowo i szybko rosły ani dawały zadowalających plonów, jeśli prawidłowo nie przygotujemy miejsca i gruntu pod grządki. Co powinniśmy zrobić, zanim zaczniemy sadzić lub wysiewać warzywa?

  • oczyszczanie

Przygotowania do uprawy warzyw rozpoczynamy, kiedy kończy się poprzedni sezon, czyli w okolicach końca lata lub na jesieni. Już wtedy należy oczyścić miejsce, w którym planujemy założyć warzywnik. Uprzątnięte powinny zostać większe i mniejsze kamienie, gałęzie i patyki, chwasty oraz pozostałości roślin, w których mogą rozwijać się grzyby i pleśń.

  • spulchnianie ziemi i wyrównanie terenu

Gleba pod uprawy powinna być dobrze spulchniona i rozbita, dzięki czemu powstanie w niej miejsce na tlen i wodę. Pozbądźmy się więc grudek ziemi i zadbajmy o to, aby ziemia dobrze wchłaniała nawozy i wilgoć. W spulchnionym gruncie o wiele łatwiej będzie nam zrobić otwory na nasiona lub sadzonki, a roślinom lżej będzie przebić się korzeniami przez jej strukturę. Do rozbijania i wzruszania ziemi potrzebować będziemy szpadla lub glebogryzarki oraz grabi, które przydadzą się również do wyrównania terenu.

  • odpowiedni nawóz

Jeśli gleba w ogrodzie nie jest odpowiednio żyzna – poznamy to np. po jej kolorze, który powinien być ciemnobrązowy lub wręcz czarny – lub ma niekorzystny odczyn, wzbogaćmy ją nawozem. Wybierzmy ten przeznaczony do konkretnych roślin lub wykorzystajmy kompost. Najlepiej zrobić to na wiosnę lub jesienią, stosując się do instrukcji producenta. Kompost mieszamy z glebą w ilości 20-60 kg na 10 m².

 

Krok 3. Wyznacz grządki

Ostatnim etapem jest rozplanowanie i przygotowanie grządek. W wyznaczeniu prostych linii pomoże sznurek rozciągnięty np. na kijkach lub tyczkach. Nie zapomnijmy o wytyczeniu ścieżek, dzięki którym bez problemu poruszać będziemy się pomiędzy roślinami. Ważne jest również zachowanie odpowiedniej dla każdego gatunku odległości od jednego do drugiego siewu lub sadzonki, jak też przestrzeganie kalendarza i zasad sąsiedztwa oraz płodozmianu. Takich podstawowych informacji o danej roślinie powinniśmy szukać na opakowaniu nasion lub sadzonek.

 

Kiedy i jak sadzić i siać warzywa – kalendarz

Kondycja upraw zależy również od odpowiedniej techniki siania lub sadzenia roślin oraz wykonania tego w odpowiednim terminie. Musi być on dopasowany do cyklu rozwoju konkretnego gatunku oraz warunków klimatycznych w danym rejonie. Kiedy już zdecydujemy, jakie warzywa chcemy hodować, musimy też sprawdzić, czy powinno się je wsiewać bezpośrednio do gruntu, czy najpierw przygotować sadzonki. Na czym polegają obie te metody?

 

  • sianie do gruntu

Jest najpopularniejszą metodą, którą możemy wykorzystać przy uprawie większości warzyw. W odpowiednim terminie w wytyczonej grządce robimy otwory o podanej na opakowaniu głębokości i odległości od siebie. Zazwyczaj do każdego powinniśmy wsypać kilka nasion (tej informacji również powinniśmy szukać na saszetce). Przykrywamy je ziemią, lekko dociskamy i podlewamy. Rozwój warzyw możemy przyspieszyć, stosując tunele foliowe. Wymaga tego uprawa m.in. brokułów, brukselki, selera i papryki.

 

  • sadzenie z rozsady

Niektóre warzywa możemy lub nawet powinniśmy uprawiać przy pomocy przygotowanej wcześniej lub kupionej rozsady, czyli podrośniętej sadzonki. W ten sposób przyspieszamy rozwój rośliny, która w warunkach domowych ma odpowiednie warunki do tego, aby wzrastać jeszcze przed umieszczeniem jej w gruncie. Takiego zabiegu wymagają warzywa rozwijające się długo, czyli np. pomidory, które po bezpośrednim posianiu do gruntu nie zdążyłyby dać plonów przed nadejściem chłodów. Sadzonki możemy przygotować w specjalnych, podzielonych doniczkach. Na rynku znajdziemy również takie, które później możemy sadzić razem z roślinami.

Zanim jednak rozsadzimy rośliny na grządkach, należy je przerwać. Czynność ta nazywana jest pikowaniem i polega na przesadzeniu najmocniejszych, najdorodniejszych okazów z rosnącej gęsto rozsady. Następnie w ziemi robimy dopasowane do wielkości korzeni otwory, w których umieszczamy rośliny. Niewielką łopatką zakopujemy je, dodatkowo ugniatając grunt, aby przy podlewaniu zbytnio się nie wypłukiwał. Zachowujemy odstępy mniej więcej 30-80- centymetrowe w zależności od rośliny. Grządki podlewamy.


Szczególnie ważny jest również termin siewu lub rozsady warzyw. Zgodnie z zasadą ogólną czekać powinniśmy na koniec ostatnich przymrozków. Każda roślina ma jednak szczególne preferencje. Informację na temat tego, kiedy sadzić lub siać znajdziemy najczęściej na opakowaniu nasion lub w kalendarzach ogrodnika:

Sąsiedztwo warzyw i płodozmian. Jakie warzywa sadzić obok siebie i po sobie

Zasada allelopatii, czyli wzajemnego szkodliwego lub pozytywnego wpływania na siebie roślin uprawnych jest najważniejszym kryterium, jakie powinniśmy brać pod uwagę podczas planowania przydomowego ogródka. Może okazać się, że niektóre warzywa pobudzają inne do wzrostu lub odstraszą szkodniki, a inne powodują choroby lub zbytnio konkurują, zabierając niezbędnie składniki odżywcze. Jakie warzywa powinniśmy sadzić obok siebie, a jakiego sąsiedztwa lepiej unikać:

O wiele lepsze plony uzyskamy również, jeśli z roku na rok zastosujemy płodozmian, czyli w danym miejscu posadzimy różne gatunki warzyw. Unikniemy w ten sposób wyjałowienia gleby, rozwoju chorób i pojawiania się szkodników. Pamiętać więc musimy o tym, aby rok po roku na tej samej grządce nie sadzić warzyw z tej samej rodziny, np. korzeniowych, strączkowych czy kapustnych. Należy wziąć również pod uwagę rozrost korzeni oraz tendencję roślin do wzmagania rozwoju chwastów. Kolejno po sobie w tym samym miejscu mogą rosnąć np.: kapusta i marchew, fasola i cebula oraz ziemniak i fasola.

Na stronie:

Mogą się przydać:

  • Szklarnia i donica w jednym
  • Przezroczysta pokrywka
  • W zestawie krótkie i długie nogi
129,-
Promocja
Od: 44,99 34,99 Taniej o 10,-
  • Świetne uzupełnienie inspektu do uprawy roślin
  • Sprawia, że uprawa roślin jest mobilna i likwiduje problem chwastów
  • Dopasowana do inspektów 120 x 80 cm
99,99 89,99 Taniej o 10,-