Przejdź dalejPrzejdź do wyników wyszukiwaniaPrzejdź do wyników wyszukiwania
  • Odbiór nawet w 2 godziny
Jula

Gotowanie sous vide – doskonały efekt za każdym razem

Dzięki metodzie gotowania sous vide, w prosty przygotujesz chrupiące warzywa, soczyste mięso i ryby, które dosłownie rozpływają się w ustach!

Co znaczy „sous vide”?

„Sous vide” to określenie francuskie oznaczające po prostu „w próżni”.

Czym jest metoda sous vide?

Stosując tę metodę, za każdym razem przygotujesz pyszne potrawy – zapakowane próżniowo jedzenie przyrządza się w kąpieli wodnej o precyzyjnie ustalonej temperaturze. Dzięki temu dania pozostają soczyste i lepiej nasycone smakiem przypraw i marynat. Z uwagi na fakt, że jedzenie przyrządza się często w niższych temperaturach, gotowanie tą metodą trwa nieco dłużej niż gotowanie tradycyjne. Ten czas możesz jednak poświęcić na inne przygotowania do posiłku.

Jakie jedzenie mogę przygotować przy użyciu cyrkulatora do gotowania sous vide?

W zasadzie nie istnieją żadne ograniczenia co do produktów, które można przyrządzić z użyciem cyrkulatora do gotowania sous vide. Cyrkulator sprawdzi się przy potrawach z mięsa, ryb, kurczaka, warzyw i roślin okopowych czy nawet w przypadku deserów. Dzięki niemu możesz poznać wiele nowych smaków.

Czego potrzebuję do gotowania metodą sous vide?

Aby odnieść sukces kulinarny, oprócz zwykłych przyborów kuchennych będziesz potrzebować cyrkulatora do gotowania sous vide, pakowarki próżniowej i worków do pakowania próżniowego (czasami nazywanych workami do sous vide) oraz dużego garnka lub pojemnika do sous vide (np. skrzynki plastikowej dopuszczonej do kontaktu z żywnością, odpornej na temperaturę 120°C, dzięki której ugotujesz naprawdę dużo jedzenia)

  • Garnek 10 l

    Menuett

    144 zł
    • Nadaje się do wszystkich płyt kuchennych
    • Podziałka na wewnętrznej stronie
    • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
    Dostępny online.
  • Pakowarka próżniowa 28 cm

    Menuett

    249 zł
    • Przedłuża trwałość żywności
    • Oszczędza miejsce w lodówce i zamrażarce
    • Idealna do gotowania sous-vide
    Dostępny online.
  • Cyrkulator do gotowania sous vide 1000 W

    Menuett

    249 zł
    • Przyrządza potrawy w warunkach próżni
    • Łatwa obsługa
    • Regulacja przez panel dotykowy
    Dostępny tylko w sklepach stacjonarnych.
  • Worki do pakowania próżniowego 50 szt.

    Menuett

    74,99 zł
    • Możliwość zamrażania, podgrzewania w kuchence mikrofalowej i gotowania
    • Do wielokrotnego użytku
    Dostępny tylko w sklepach stacjonarnych.

Jak gotować przy użyciu metody sous vide

1

Zapakuj próżniowo składniki

Zapakuj próżniowo składniki razem z dowolnymi przyprawami, olejem i marynatą. Następnie umieść worek w naczyniu z wodą. Dzięki próżniowemu workowi wszystkie smaki zostają zachowane i nie rozpływają się w kąpieli wodnej.

2

Ustaw temperaturę i czas gotowania

Przymocuj cyrkulator do gotowania sous vide z boku naczynia i ustaw wybraną temperaturę oraz prędkość cyrkulacji. Przygotowywanie jedzenia odbywa się zgodnie z ustawioną temperaturą i czasem.

3

Zadbaj o idealny wygląd potraw

Ostatnim krokiem jest przyrumienienie potrawy przed podaniem. Możesz to zrobić na mocno rozgrzanej patelni lub przy użyciu palnika gazowego. Pamiętaj jednak, że samo jedzenie jest już gotowe. Możesz jedynie zarumienić danie, smażąc je na dużym ogniu.

12 produktów

Garnek żeliwny 6,3 l

Menuett

119 zł, Taniej o 40

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 159.-

  • Do wszystkich rodzajów kuchenek
  • Solidne uchwyty
Dostępny online.

Garnek 10 l

Menuett

144 zł
  • Nadaje się do wszystkich płyt kuchennych
  • Podziałka na wewnętrznej stronie
  • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
Dostępny online.

Dysza palnika

Meec Tools

49,99 zł
  • Zapalnik piezoelektryczny
  • Szeroki zakres użytkowania
  • Regulacja płomienia palnika
Wkrótce dostępny online.

Garnek 5 l

Menuett

99 zł
  • Nadaje się do wszystkich płyt kuchennych
  • Podziałka na wewnętrznej stronie
  • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
Dostępny online.

Pakowarka próżniowa 28 cm

Menuett

249 zł
  • Przedłuża trwałość żywności
  • Oszczędza miejsce w lodówce i zamrażarce
  • Idealna do gotowania sous-vide
Dostępny online.

Pakowarka próżniowa 30 cm

Bright

259 zł
  • Przedłuża datę przydatności do spożycia
  • Cyfrowy panel dotykowy
  • Do mrożenia lub marynowania
Dostępny online.

Palnik gazowy

Menuett

49,99 zł
  • Doskonały do crème brûlée
  • Produkt wielokrotnego użytku
  • Łatwa obsługa
Wkrótce dostępny online.

Patelnia-rondel Ø28 cm

Menuett

179 zł
  • Odlewana w całości
  • Grube dno
  • Nadaje się do wszystkich płyt kuchennych
Wkrótce dostępny online.

Cyrkulator do gotowania sous vide 1000 W

Menuett

249 zł
  • Przyrządza potrawy w warunkach próżni
  • Łatwa obsługa
  • Regulacja przez panel dotykowy
Dostępny tylko w sklepach stacjonarnych.

Worki do pakowania próżniowego 50 szt.

Menuett

74,99 zł
  • Możliwość zamrażania, podgrzewania w kuchence mikrofalowej i gotowania
  • Do wielokrotnego użytku
Dostępny tylko w sklepach stacjonarnych.

Wyświetlono 12 z 12 produktów