Przejdź dalejPrzejdź do wyników wyszukiwaniaPrzejdź do wyników wyszukiwania
  • Odbiór w sklepie nawet w 2 godziny
  • Dostawa do sklepu za 0 zł
  • Darmowa dostawa GLS i InPost od 299,-
  • 60 dni na zwrot
Jula

Gotowanie sous vide – doskonały efekt za każdym razem

Dzięki metodzie gotowania sous vide, w prosty przygotujesz chrupiące warzywa, soczyste mięso i ryby, które dosłownie rozpływają się w ustach!

Co znaczy „sous vide”?

„Sous vide” to określenie francuskie oznaczające po prostu „w próżni”.

Czym jest metoda sous vide?

Stosując tę metodę, za każdym razem przygotujesz pyszne potrawy – zapakowane próżniowo jedzenie przyrządza się w kąpieli wodnej o precyzyjnie ustalonej temperaturze. Dzięki temu dania pozostają soczyste i lepiej nasycone smakiem przypraw i marynat. Z uwagi na fakt, że jedzenie przyrządza się często w niższych temperaturach, gotowanie tą metodą trwa nieco dłużej niż gotowanie tradycyjne. Ten czas możesz jednak poświęcić na inne przygotowania do posiłku.

Jakie jedzenie mogę przygotować przy użyciu cyrkulatora do gotowania sous vide?

W zasadzie nie istnieją żadne ograniczenia co do produktów, które można przyrządzić z użyciem cyrkulatora do gotowania sous vide. Cyrkulator sprawdzi się przy potrawach z mięsa, ryb, kurczaka, warzyw i roślin okopowych czy nawet w przypadku deserów. Dzięki niemu możesz poznać wiele nowych smaków.

Czego potrzebuję do gotowania metodą sous vide?

Aby odnieść sukces kulinarny, oprócz zwykłych przyborów kuchennych będziesz potrzebować cyrkulatora do gotowania sous vide, pakowarki próżniowej i worków do pakowania próżniowego (czasami nazywanych workami do sous vide) oraz dużego garnka lub pojemnika do sous vide (np. skrzynki plastikowej dopuszczonej do kontaktu z żywnością, odpornej na temperaturę 120°C, dzięki której ugotujesz naprawdę dużo jedzenia)

Nordiska Plast

Pojemnik do przechowywania

Cena od:

1499

  • Z tworzywa polipropylenowego
  • Produkt zatwierdzony do kontaktu z żywnością
  • Wytrzymałość od -40°C do +120°C

Dostępny w kilku wariantach

Menuett

Pakowarka próżniowa 28 cm

249.-

  • Przedłuża datę przydatności do spożycia
  • Tryb automatyczny i manualny
  • Funkcja zgrzewania woreczków
Dostępny online

Menuett

Worki do pakowania próżniowego 50 szt.

Cena od:

3499

  • Możliwość zamrażania, podgrzewania w kuchence mikrofalowej i gotowania
  • Do wielokrotnego użytku
Dostępny online

Menuett

Garnek 10 l

144.-

  • Nadaje się do wszystkich płyt kuchennych
  • Podziałka na wewnętrznej stronie
  • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
Dostępny online

Jak gotować przy użyciu metody sous vide

1

Zapakuj próżniowo składniki

Zapakuj próżniowo składniki razem z dowolnymi przyprawami, olejem i marynatą. Następnie umieść worek w naczyniu z wodą. Dzięki próżniowemu workowi wszystkie smaki zostają zachowane i nie rozpływają się w kąpieli wodnej.

2

Ustaw temperaturę i czas gotowania

Przymocuj cyrkulator do gotowania sous vide z boku naczynia i ustaw wybraną temperaturę oraz prędkość cyrkulacji. Przygotowywanie jedzenia odbywa się zgodnie z ustawioną temperaturą i czasem.

3

Zadbaj o idealny wygląd potraw

Ostatnim krokiem jest przyrumienienie potrawy przed podaniem. Możesz to zrobić na mocno rozgrzanej patelni lub przy użyciu palnika gazowego. Pamiętaj jednak, że samo jedzenie jest już gotowe. Możesz jedynie zarumienić danie, smażąc je na dużym ogniu.

14 produktów

Nordiska Plast

Pojemnik do przechowywania

Cena od:

1499

  • Z tworzywa polipropylenowego
  • Produkt zatwierdzony do kontaktu z żywnością
  • Wytrzymałość od -40°C do +120°C

Dostępny w kilku wariantach

Meec Tools

Dysza palnika

4999

  • Zapalnik piezoelektryczny
  • Szeroki zakres użytkowania
  • Regulacja płomienia palnika
Dostępny online

Menuett

Palnik gazowy

4999

  • Doskonały do crème brûlée
  • Produkt wielokrotnego użytku
  • Łatwa obsługa
Dostępny online

Menuett

Garnek 5 l

99.-

  • Nadaje się do wszystkich płyt kuchennych
  • Podziałka na wewnętrznej stronie
  • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
Dostępny online

Menuett

Pakowarka próżniowa 28 cm

249.-

  • Przedłuża datę przydatności do spożycia
  • Tryb automatyczny i manualny
  • Funkcja zgrzewania woreczków
Dostępny online

Menuett

Garnek 10 l

144.-

  • Nadaje się do wszystkich płyt kuchennych
  • Podziałka na wewnętrznej stronie
  • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
Dostępny online

Menuett

Worki do pakowania próżniowego 50 szt.

Cena od:

3499

  • Możliwość zamrażania, podgrzewania w kuchence mikrofalowej i gotowania
  • Do wielokrotnego użytku
Dostępny online

Bright

Pakowarka próżniowa 30 cm

259.-

  • Przedłuża datę przydatności do spożycia
  • Cyfrowy panel dotykowy
  • Do mrożenia lub marynowania
Dostępny online

Menuett

Garnek żeliwny 6,3 l

159.-

  • Do wszystkich rodzajów kuchenek
  • Solidne uchwyty
Wkrótce dostępny online

Menuett

Patelnia-rondel Ø28 cm

179.-

  • Odlewana w całości
  • Grube dno
  • Nadaje się do wszystkich płyt kuchennych
Wkrótce dostępny online

Menuett

Rolki próżniowe 2 szt. 5 m

4499

  • Folia w rolce do wielokrotnego użytku
  • Przycinana do wybranego rozmiaru
  • Możliwość zamrażania, podgrzewania w kuchence mikrofalowej i gotowania.
Dostępny tylko w sklepach stacjonarnych