• Darmowa dostawa do multimarketu
  • 30 dni na zwrot
  • 15.000 produktów do wyboru

Rozsmakuj się w potrawach przygotowanych metodą sous vide

Używając cyrkulatora do gotowania sous vide, w prosty przygotujesz chrupiące warzywa, soczyste mięso i ryby, które dosłownie rozpływają się w ustach!

Czym jest metoda sous vide?

To określenie pochodzi z języka francuskiego i oznacza dosłownie „w próżni”. Stosując tę metodę, przygotujesz pyszne potrawy na każdą okazję – zapakowane próżniowo jedzenie przyrządza się w kąpieli wodnej o precyzyjnie ustalonej temperaturze. Dzięki temu dania pozostają soczyste i lepiej nasycone smakiem przypraw i marynat. Z uwagi na fakt, że jedzenie przyrządza się często w niższych temperaturach, gotowanie tą metodą trwa nieco dłużej niż gotowanie tradycyjne. Ten czas możesz jednak poświęcić na inne przygotowania do posiłku.

Czego potrzebuję do gotowania metodą sous-vide?

Poza zwykłymi przyborami kuchennymi będziesz potrzebować: cyrkulatora sous-vide, pakowarki próżniowej i dużego garnka (albo, do przygotowania większych porcji, plastikowej skrzynki, która wytrzymuje temperaturę 120°C).

Jakie jedzenie mogę przygotować przy użyciu cyrkulatora sous-vide?

W zasadzie nie istnieją żadne ograniczenia co do produktów, które można przyrządzić z użyciem cyrkulatora sous-vide. Cyrkulator sprawdzi się przy potrawach z mięsa, ryb, kurczaka, warzyw i roślin okopowych czy nawet w przypadku deserów. Dzięki niemu możesz poznać wiele nowych smaków.

Sposób postępowania:

1. Próżniowe pakowanie składników

Zapakuj próżniowo składniki razem z dowolnymi przyprawami, olejem i marynatą. Następnie umieść torebkę w naczyniu z wodą. Dzięki próżniowej torebce wszystkie smaki zostają zachowane i nie rozpływają się w kąpieli wodnej.

2. Ustaw temperaturę i czas gotowania

Przymocuj cyrkulator sous-vide z boku naczynia i ustaw wybraną temperaturę oraz prędkość cyrkulacji. Przygotowywanie jedzenia odbywa się zgodnie z ustawioną temperaturą i czasem.

3. Zadbaj o idealny wygląd potraw

Jeśli chcesz dopracować wygląd posiłku przed podaniem, użyj do tego opalarki lub podsmaż je na patelni żeliwnej. Pamiętaj jednak, że jedzenie samo w sobie jest już gotowe. Możesz jedynie zarumienić danie, smażąc je na dużym ogniu.

Produkty, których potrzebujesz do gotowania metodą sous-vide

Promocja
319,- 199,- Taniej o 120,-
  • Doskonały efekt za każdym razem
  • Łatwa obsługa
  • Zwycięzca testów
69,99
179,-
  • Trzywarstwowe dno – lepsze rozprowadzanie ciepła
  • Może być używany na wszystkich rodzajach płyt kuchennych
  • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
99,99
  • Nadaje się do wszystkich płyt kuchennych
  • Podziałka na wewnętrznej stronie
  • Produkt wykonany ze stali nierdzewnej
9,99
Cena za kg 44,01
  • Zawiera 227 g butanu
Promocja
219,- 149,- Taniej o 70,-
  • Przedłuża datę przydatności do spożycia
  • Tryb automatyczny i manualny
  • Funkcja zgrzewania woreczków
249,-
  • Wydłuża trwałość żywności
  • Funkcja zgrzewania worków
  • Cyfrowy panel dotykowy
Promocja
219,- 149,- Taniej o 70,-
249,-
  • Produkt wykonany z żeliwa
  • Powierzchnia smażenia pokryta porcelanową emalią – większa ochrona przed korozją
  • Warstwę wierzchnią patelni stanowi ryflowana powierzchnia smażenia
Od: 12,99
  • Z tworzywa polipropylenowego
  • Produkt dopuszczony do kontaktu z żywnością
  • Wytrzymałość od -40°C do +120°C
Od: 10,99
  • Z zamknięciem zatrzaskowym
54,99
  • Folia w rolce do wielokrotnego użytku
  • Przycinana do wybranego rozmiaru
  • Możliwość zamrażania, podgrzewania w kuchence mikrofalowej i gotowania.
Od: 5,99
  • Silikonowy pierścień uszczelniający
  • Metalowe zamknięcie pałąkowe
  • Możliwość mycia w zmywarce
Od: 54,99
Cena za szt. 1,10
  • Możliwość zamrażania, podgrzewania w kuchence mikrofalowej i gotowania
  • Do wielokrotnego użytku